Εκδρομή στο Ναύπλιο

5EPALΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ, ΝΕΑ

Την Τετάρτη 17/04/2024 πραγματοποιήθηκε μονοήμερη εκδρομή στο Ναύπλιο, στην οποία συμμετείχαν οι μαθήτριες της Γ΄ Τάξης του Τομέα Υγείας-Πρόνοιας-Ευεξίας, ειδικότητας Βοηθού Βρεφονηπιοκόμων.

Η επίσκεψή μας ήταν φορτισμένη συναισθηματικά από την αρχή, και η χαρά μας ήταν πολύ μεγάλη. Επισκεφθήκαμε το φρούριο του Παλαμηδίου το οποίο, εκτός από το ότι έχει τεράστια ιστορική σημασία για εμάς τους Έλληνες λόγω της εις διπλούν φυλάκισης του ένδοξου Αρχιστρατήγου μας Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, προσφέρει υπέροχη θέα της πόλης του Ναυπλίου και του κόλπου του Ναυπλίου.

Η επόμενη στάση μας ήταν το οχυρωμένο νησάκι ανοιχτά του κόλπου του Ναυπλίου, το Μπούρτζι ή Θαλασσόπυργος ή Καστέλλι. Το Φρούριο αυτό ανεγέρθη από τους Ενετούς μετά την αποχώρηση του Μαχμούτ Πασά το 1473. Εκτός από τη χρήση του ως φρούριο, είχε γίνει επίσης κατά τους τελευταίους χρόνους της Οθωμανικής κυριαρχίας τόπος διαμονής του δημίου, ο οποίος έβγαινε από τη νησίδα και πήγαινε στην πόλη του Ναυπλίου για εκτελέσεις Ελλήνων επαναστατών.

Περιηγηθήκαμε στα στενά της πόλης του Ναυπλίου, περπατήσαμε στην πλατεία Συντάγματος, επισκεφθήκαμε το αρχαιολογικό μουσείο, την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα έξω από την οποία δολοφονήθηκε ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας Ιωάννης Καποδίστριας, και τόσα άλλα υπέροχα μέρη της πόλης.

Η επίσκεψή μας έκλεισε με την άφιξη της Ολυμπιακής Φλόγας στην πλατεία Συντάγματος και το άναμμα του βωμού.

Το Ναύπλιο (τ’ Ανάπλι μας) είναι:

  • όμορφο σε κάθε εποχή
  • η πρώτη πρωτεύουσα της σύγχρονης Ελλάδας
  • η πόλη που δολοφονήθηκε ο μέγιστος Καποδίστριας
  • η πόλη που έμενε ο Νικηταράς μας
  • η πόλη που για τουλάχιστον 4000 χρόνια κατοικείται ανελλιπώς και έχει μια τεράστια πολιτιστική κληρονομιά

Οι συνοδοί εκπαιδευτικοί:
Σοφία Τσιλιμάγκου, ΠΕ87.09 – ΠΕ23 και Αθανάσιος Γκόλιας, ΠΕ86