Επίσκεψη στο πλαίσιο του έργου “AKA Active Citizens”

5EPALΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ, ΝΕΑ

Τη Δευτέρα 18.12.2023 μαθητές και μαθήτριες του 5ου Εσπερινού ΕΠΑΛ Πάτρας με τη συνοδεία εκπαιδευτικών και του Διευθυντή του σχολείου κ. Παναγιώτη Αναγνώστου, πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στο ΔΑΦΝΗ ΚΕΚ και συμμετείχαν σε βιωματικό εργαστήριο στο πλαίσιο του προγράμματος AKA (Ενημέρωση, Γνώση, Δράση για Ενεργούς Πολίτες). Το εργαστήριο, που είχε ως στόχο την ανάδειξη στοιχείων πολιτικής και κοινωνικής δέσμευσης των ενηλίκων, ήταν μέρος μιας ευρύτερης πρωτοβουλίας που καλύπτει οκτώ χώρες και συντονίζεται από το Ίδρυμα SOLIDAR .

Το έργο AKA επικεντρώνεται στην ενδυνάμωση των νέων πολιτών μέσω της Εκπαίδευσης για την Παγκόσμια Ιδιότητα του Πολίτη. Ο ρόλος του ΚΕΚ ΔΑΦΝΗ στο έργο, “Μαθαίνοντας την αλληλεγγύη μεταξύ των γενεών”, στοχεύει στην προώθηση της δημοκρατικής συμμετοχής, στη γεφύρωση της τοπικής πραγματικότητας με τη δέσμευση της ΕΕ και στην προώθηση των δημοκρατιών που βασίζονται στην αλληλεγγύη μεταξύ των γενεών. Για περισσότερα επισκεφτείτε τη σελίδα του SOLIDAR: https://www.solidar.org/project/aka/

Στο τελικό εργαστήριο στις 18 Δεκεμβρίου ενσωματώσαμε και στοιχεία του έργου BEEP, που αφορά την αντιμετώπιση των προκλήσεων της πολιτικής συμμετοχής. Τα αποτελέσματα του BEEP περιλαμβάνουν βασική έρευνα, εργαστήρια και κατευθυντήριες γραμμές για πολιτική συμμετοχή χωρίς αποκλεισμούς. Για περισσότερα επισκεφτείτε τη σελίδα του έργου: https://projectbeep.eu/

Ο αντίκτυπος αυτών των εργαστηρίων θα έχει απήχηση στην έκδοση του AKA “Μεθοδολογίες GCE”, συμβάλλοντας στην προώθηση της κοινωνικής δράσης και της δημοκρατικής συμμετοχής. Οι γνώσεις που θα συγκεντρωθούν θα είναι ζωτικής σημασίας για τη δημιουργία ενός τελικού φυλλαδίου που θα αντικατοπτρίζει ποικίλες προοπτικές σε οκτώ γλώσσες. Αντίστοιχα, μέρος των συζητήσεων του τελικού εργαστηρίου θα ενταχθούν στις προτάσεις πολιτικής του έργου BEEP. Και οι δύο εκδόσεις θα είναι διαθέσιμες στα ελληνικά, οι προτάσεις πολιτικής του BEEP μέσα στο 2024 ενώ του ΑΚΑ στα μέσα του 2025.

Κλείνοντας, εκφράζουμε τη βαθύτατη εκτίμησή μας σε όλους τους συμμετέχοντες για την ενεργό συμμετοχή, το χρόνο και την αφοσίωσή τους σε αυτά τα μετασχηματιστικά εργαστήρια. Μαζί, κάνουμε βήματα προς μια πιο αφοσιωμένη και συμμετοχική κοινωνία!

– ΔΑΦΝΗ ΚΕΚ –