2η επίσκεψη στο πλαίσιο του έργου “AKA Active Citizens”

5EPALΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ, ΝΕΑ

Την Τετάρτη 21.02.2024 μαθητές και μαθήτριες του 5ου Εσπερινού ΕΠΑΛ Πάτρας με τη συνοδεία εκπαιδευτικών και του Διευθυντή του σχολείου κ. Παναγιώτη Αναγνώστου, είχαν τη χαρά να παρευρεθούν στο ΔΑΦΝΗ ΚΕΚ και να συμμετέχουν σε μια διαδικτυακή συζήτηση που πραγματοποιήθηκε από τον φορέα, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου «AKA (Awareness Knowledge Action) Active Citizens». Το ΔΑΦΝΗ ΚΕΚ φιλοξένησε τον Ευρωβουλευτή κ. Κωνσταντίνο Αρβανίτη και την Αναλύτρια σε θέματα Βιώσιμης Ανάπτυξης και συνιδρύτρια του οργανισμού Sustainable WE κ. Αναστασία Πενταγιώτη, ενώ τον συντονισμό της συζήτησης είχε το Ίδρυμα SOLIDAR.

Το Έργο AKA, έχει σαν πρωταρχικό στόχο την προώθηση της δημοκρατικής κι ενεργού συμμετοχής των πολιτών στα θέματα της ΕΕ, και πιο συγκεκριμένα αυτής των νέων ανθρώπων από κοινωνικές ομάδες που βιώνουν καταστάσεις αποκλεισμού κι υποεκπροσώπησης από τις κυρίαρχες πολιτικές συνθήκες στις χώρες των συμμετεχόντων οργανισμών του έργου, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια των συμμετοχικών εργαστηρίων που διοργάνωσε το ΔΑΦΝΗ ΚΕΚ, όπου νέοι μαθητές μαζί με μεγαλύτερους σε ηλικία συμμαθητές τους, συζήτησαν από κοινού για τη Διαγενεακή Αλληλεγγύη, καθώς και για τα ποικίλα παγκόσμια κοινωνικά ζητήματα. Κατά τη διάρκεια αυτών των συναντήσεων, προέκυψαν κάποιες κοινές παραδοχές, οι οποίες έδωσαν την αφορμή για την συνάντηση που ακολούθησε με έναν εκπρόσωπο του ευρωπαϊκού επιπέδου διαμόρφωσης πολιτικής, τον κ. Αρβανίτη και μια ειδική αναλύτρια σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης, την κ. Πενταγιώτη.

Η συζήτησή μας ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική κι έδωσε την δυνατότητα στους παρευρισκόμενους να αντιληφθούν τη λειτουργία των διαφορετικών οργάνων της ΕΕ όσον αφορά την λήψη αποφάσεων και τη διαμόρφωση βιώσιμων πολιτικών. Ο κ. Αρβανίτης μας εισήγαγε σε θέματα που αφορούν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την λειτουργία των διαφορετικών επιτροπών, των δυνατοτήτων συμμετοχής των πολιτών με βάση τα επίσημα κανάλια συμμετοχής και τις διαφορές που παρουσιάζει το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο με το εθνικό κοινοβούλιο της Ελλάδας. Η κα. Πενταγιώτη συνέδεσε τα παγκόσμια κοινωνικά προβλήματα, κλιματική κρίση, μετανάστευση, φτώχεια με την ανάγκη για βιώσιμη ανάπτυξη και μας εξήγησε την ανάγκη για λήψεις αποφάσεων σε σχέση με τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ. Και οι δύο προσκεκλημένοι τόνισαν την ανάγκη για ενεργούς πολίτες, οι οποίοι ενημερώνονται σωστά, είναι δια βίου μανθάνοντες, έχουν άποψη και συμμετέχουν με όλους τους προβλεπόμενους τρόπους στη διαμόρφωση των πολιτικών που αφορούν τη ζωή τους και τη ζωή των επόμενων γενεών.

Οι συμμετέχοντες και ο διευθυντής του 5ου Εσπερινού ΕΠΑΛ με τις καίριες ερωτήσεις τους, κατηύθυναν την συζήτηση στο καίριο θέμα της δικαιοσύνης και της διεκδίκησής της μέσω της επικοινωνίας και της συνεργασίας των διαφορετικών γενεών μεταξύ τους πάνω σε σημαντικά θέματα που αναδεικνύονται και από τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ.

-ΔΑΦΝΗ ΚΕΚ-