Διδακτική Επίσκεψη στο Ίδρυμα “Ελληνική Διασπορά”

5EPALΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ, ΝΕΑ

Την Τρίτη 02/05/2023, πραγματοποιήθηκε διδακτική επίσκεψη στο Ίδρυμα “Ελληνική Διασπορά” (Κάτω Καστρίτσι) για τους μαθητές και τις μαθήτριες της Β΄ και Γ΄ Τάξης του Τομέα Εφαρμοσμένων Τεχνών, ειδικότητας Γραφικών Τεχνών του 5ου Εσπερινού ΕΠΑΛ Πάτρας.

Οι αίθουσες μουσειακών προδιαγραφών του Ιδρύματος Ελληνική Διασπορά κοσμούνται με εκατοντάδες πίνακες, γλυπτά και εγκαταστάσεις. Η συγκέντρωση των έργων είναι αποτέλεσμα ατέρμονης, πολύχρονης ιδιωτικής προσπάθειας για να εντοπιστούν και να αποτελέσουν τμήμα μιας ιδιαίτερης συλλογής και ιδέας με έδρα την Ελλάδα. Τα γλυπτά, οι πίνακες, οι εγκαταστάσεις είναι όλα έργα καλλιτεχνών της Ελληνικής Διασποράς, πολλών εκ των οποίων η δράση έχει προβληθεί ελάχιστα στη χώρα μας, αλλά και γνωστών Ελλήνων εικαστικών οι οποίοι έζησαν ή σπούδασαν στην Ευρώπη και την Αμερική. Επηρέασαν και επηρεάστηκαν από ποικίλα ερεθίσματα διαφορετικών εποχών και τόπων. Η συνύπαρξή τους στις αίθουσες αφηγείται τους μύθους και διασώζει τις ιστορίες του βίου και της εικαστικής τους διαδρομής στις διαφορετικές γωνιές του κόσμου. Ακολουθώντας τα χνάρια τους υλοποιείται η ιδέα, η πορεία του καθενός να διασταυρωθεί σε παρόντα χρόνο προσφέροντας πληροφορίες και ερεθίσματα. Αλλά και να χαρτογραφηθεί η δημιουργική έκφραση του Ελληνισμού όταν αποτυπώνει την αλληλεπίδρασή της με άλλους πολιτισμούς καθώς και ιδεολογικά και καλλιτεχνικά ρεύματα”. (Εισαγωγικό κείμενο στον ιστότοπο του Ιδρύματος).

Ο οικοδεσπότης που ανέλαβε την ξενάγησή μας, ο κ. Βασίλης Καλογηράτος, ένας από τους ιδρυτές της “Ελληνικής Διασποράς”, μάς υποδέχθηκε στους χώρους όπως κανείς υποδέχεται τους φίλους του. Μοιράστηκε μαζί μας, πάντα με θαυμασμό, ιστορίες καλλιτεχνών σαν να μιλούσε γι’ αυτούς πρώτη φορά και αποκάλυπτε στοιχεία που είναι άγνωστα! Ανακαλούσε ονόματα και καταστάσεις και μας ταξίδευε εκεί που είχαν ταξιδέψει οι Έλληνες της Διασποράς. Μίλησε για τα ερεθίσματα από τα οποία εμπνέονται οι καλλιτέχνες, για προσωπικές στιγμές τους που επηρέασαν το έργο τους, για τις συναναστροφές τους με δημιουργούς που είναι διάσημοι σε όλον τον κόσμο, σε αντίθεση με τους περισσότερους Έλληνες της διασποράς. Η μία αίθουσα διαδέχονταν την άλλη, κι όλες ήταν μια έκπληξη με τους θησαυρούς που περιέχουν. Σταθήκαμε μπροστά από τα έργα και ακούσαμε εκείνα, τα διαφορετικά μηνύματα που έχουν να εξιστορήσουν. Χωρίς ταμπελάκια να καθοδηγούν και να πληροφορούν τον θεατή, η εικόνα, του κατά κύριο λόγο, αφηρημένου εξπρεσιονισμού, μιλούσε στην καρδιά του καθενός μας. “Δεν υπάρχουν ταμπελάκια. Υπάρχει μόνο η αίσθηση που σου δίνει το έργο”, ανέφερε ο κ. Καλογηράτος. Σημαντικοί καλλιτέχνες που δεν τους ξέρει κανείς, τους περισσότερους της Διασποράς, και αυτή είναι η προσπάθεια που γίνεται μέσω του Ιδρύματος: να κάνει γνωστό το πλήθος των καλλιτεχνών, που ανατρέπουν το κύριο αφήγημα για τους μετανάστες της Αμερικής και το στερεότυπο του Χατζηχρήστου, αναφορικά με τους Έλληνες που εργάζονταν στην Αμερική. Το αφήγημα του Ιδρύματος “Ελληνική Διασπορά” είναι να φωτίσει τη δραστηριότητα που επεκτείνει τα καλλιτεχνικά σύνορα της Ελλάδας και να διασώσει το έργο από τη λήθη.

Είδαμε Kosta Alex, William Baziotes, George Z Constant, Electros, Alekos Fassianos, Yannis Gaitis, Memas Kalogiratos, Jannis Kounellis, Aglae Liberaki, Christopher Makos, Yerassimos Sklavos, Yiannis Spyropoulos, Philolaos Tloupas, Thanassis Tsingos, Chryssa Vardea-Mavromichali, Takis Vassilakis, Peter Voulkos, Constantin Xenakis και τόσους άλλους. Και φυσικά Stamo, τον ανταγωνιστικό στη φόρμα και στο χρώμα του με τον Rothko, τον μεγαλύτερο, για τον κ. Καλογηράτο, Έλληνα καλλιτέχνη μετά τον El Greco, του οποίου το Ίδρυμα διαθέτει πάνω 70 έργα!

Ευχαριστούμε από καρδιάς τον κ. Καλογηράτο για την εμπειρία που μας πρόσφερε!

Κωνσταντίνα Πατσιαλού, Εκπαιδευτικός ΠΕ89.01

Η επίσκεψη στο Ελληνικό Ίδρυμα “Διασπορά” αποτέλεσε ένα μαγικό ταξίδι στο χρόνο, μία πρωτόγνωρη διαδρομή ανάμεσα σε έργα τέχνης σπουδαίων Ελλήνων καλλιτεχνών του Εξωτερικού. Τα έργα αυτά ενώ ταξίδεψαν στον κόσμο, είχαν την τύχη να ενωθούν τελικά στον τόπο που τα “γέννησε”. Χρώματα, υφές, κίνηση, ήχος σε έναν χώρο άριστων προδιαγραφών, σαν από πάντα έτοιμος να τα υποδεχθεί και επιτέλους να τα αγκαλιάσει…

Φωτεινή Παπαρροδοπούλου, Εκπαιδευτικός ΠΕ89.01

Δεν γνώριζα για την “Διασπορά” και είμαι τυχερός που εκτός των όσων έμαθα και μαθαίνω ως μαθητής, μου δόθηκε η ευκαιρία να επισκεφθώ αυτόν τον χώρο στο πλαίσιο διδακτικής επίσκεψης. Μια μοναδική θα την χαρακτήριζα “στέγη” σύγχρονης Τέχνης. Μια μουσειακού επιπέδου ιδιωτική συλλογή “πλούσια” σε έργα τέχνης που αναμφίβολα θα ήθελε κάθε πόλη – χώρα. Συγχαρητήρια στους ιδιοκτήτες.

Νικόλαος Αθανασόπουλος, μαθητής Γ΄ Τάξης Γραφικών Τεχνών

Η επίσκεψη μας στο ίδρυμα «Ελληνική Διασπορά» ήταν μια όμορφη και πολύ εμπεριστατωμένη ξενάγηση από τον υπεύθυνο κύριο Βασίλη, ο οποίος μας υποδέχθηκε με μεγάλη χαρά και προθυμία. Τον ευχαριστούμε ιδιαίτερα. Όσο για τον συγκεκριμένο χώρο θεωρώ ότι είναι ένα ίδρυμα που εμπεριέχει πολλά αξιόλογα έργα, πολλούς( όχι γνωστούς καλλιτέχνες) στο ευρύτερο ελληνικό κοινό και είναι κρίμα για εμάς να έχουμε έναν τέτοιο θησαυρό στην πόλη μας χωρίς ενδιαφέρον και επισκεψιμότητα. Θεωρώ ότι όποιος δεν έχει επισκεφθεί το ίδρυμα πρέπει να το κάνει, θα αποκομίσει σπουδαία πράγματα από αυτήν την επίσκεψη.

Μαρία Διαμαντοπούλου, μαθήτρια Γ΄ Τάξης Γραφικών Τεχνών

Εξαιρετική έκθεση!! Γέμισαν τα μάτια και το μυαλό με χρώματα, σχήματα και εικονες! Ο χώρος υπεροχος πραγματικά και τα έργα μοναδικά! Απο τις πιο πλήρεις κ οργανωμενες εκθέσεις που έχω επισκεφθεί !

Ελένη Κεφάλα, μαθήτρια Β΄ Τάξης Εφαρμοσμένων Τεχνών

Αρχικά, είναι αδύνατον να φανταστεί κανείς, πως μπορεί να επισκεφτεί στην ευρύτερη περιοχή της Πάτρας, έναν εντυπωσιακό χώρο 2.500 τετραγωνικών, που αποτελείται από έναν ειδικά διαμορφωμένο εξωτερικό χώρο και 3 πολυεπίπεδα κτήρια γεμάτα έργα τέχνης: πίνακες, γλυπτά, εγκαταστάσεις. Στη συνέχεια, είναι αδιανόητο να φανταστεί κανείς πως θα ξεναγηθεί από τον ίδιο τον ιδιοκτήτη, συλλέκτη κ. Β. Καλογεράτο. Ενας φιλόξενος οικοδεσπότης που μοιράστηκε τον χρόνο του μαζί μας ανοίγοντας την πύλη του προσωπικού του παραδείσου. Ενα μεγάλο ευχαριστώ στο 5ο Εσπερινό Επάλ Πάτρας, το σχολείο μας, και ειδικότερα στην Κα Πατσιαλού, καθώς και στους συνοδούς Καθηγητές Κα Φ. Παπαροδοπούλου και κ. Γ. Κοψίνη για την αξέχαστη εμπειρία, επίσκεψη στο Ιδρυμα “Ελληνική Διασπορά”.
Ακόμα αναρωτιέμαι, πραγματικά. Το έζησα ή Ονειρεύτηκα;

Σοφία Σπηλιωτοπούλου, μαθήτρια Β΄ Τάξης Εφαρμοσμένων Τεχνών

Σε έναν χώρο που δεν θυμίζει μουσείο ή γκαλερί, αλλά τόσο μοντέρνος και όμορφα στημένος, που δεν βαριέσαι να περιηγηθείς σε αυτόν. Που γεμίζεις με εικόνες, οι οποίες τριγυρνάνε στο μυαλό σου ώρα μετά. Και ένας οικοδεσπότης που με την άνεσή του και την απλότητα του, σου παρουσίαζε πιο πολύ τον καλλιτέχνη και τη ζωή του, παρά το έργο του, “πετώντας” μικρές ιντριγκαδόρικες πληροφορίες γι’ αυτούς, που -δεν ξερω αν άλλοι “ξεναγοί” τα λένε αυτά- ώστε να μην γίνεται καθόλου βαρετό όλο αυτό.

Παρασκευή Σταυροπούλου, μαθήτρια Γ΄ Τάξης Γραφικών Τεχνών

Συνοδοί Εκπαιδευτικοί:
Κοψίνης Ιωάννης, ΠΕ08 Καλών Τεχνών
Παπαρροδοπούλου Φωτεινή, ΠΕ89.01 Καλλιτεχνικών Σπουδών
Πατσιαλού Κωνσταντίνα, ΠΕ89.01 Καλλιτεχνικών Σπουδών

Φωτογραφίες: Πατσιαλού Κωνσταντίνα