«Αναδυόμενες Εντυπώσεις / Relief Impressions» – Πολιτιστικό Πρόγραμμα 2023-24

5EPALΕΚΘΕΣΕΙΣ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ, ΝΕΑ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ

Την Τρίτη 14/05/2024, ώρα 19:00-21:00, στο πλαίσιο της Γιορτής Μαθητικής Δημιουργίας για το Περιβάλλον, τον Πολιτισμό & την Αειφορία, ο Τομέας Εφαρμοσμένων Τεχνών, ειδικότητα Γραφικών Τεχνών του 5ου Εσπερινού ΕΠΑΛ Πάτρας, είχε τη χαρά να συμμετέχει διαδικτυακά, παρουσιάζοντας το εγκεκριμένο Πρόγραμμα Πολιτιστικών Θεμάτων με θέμα «Αναδυόμενες Εντυπώσεις / Relief Impressions».

Η Γιορτή Μαθητική Δημιουργίας διοργανώθηκε από τους Υπεύθυνους Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης & Πολιτιστικών Θεμάτων Αχαΐας και την Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Κυκλάδων. Εκτός του σχολείου μας, στην 1η από τις τέσσερις ημέρες των παρουσιάσεων, συμμετείχε το Εσπερινό ΕΠΑΛ Θήρας, με το οποίο δημιουργήθηκε ένας δίαυλος επικοινωνίας, προσφέροντας την ευκαιρία για πιθανή συνεργασία στο μέλλον και συμμετοχή σε κοινές πολιτιστικές και περιβαλλοντικές δράσεις.

Οι μαθήτριες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα είναι οι:
Μαρία Ζολώτα, Χαριτίνη Ζυγούρα, Ελένη Κεφάλα, Αικατερίνη Κουτσοδήμα, Σωτηρία Παπανικολάου, Σοφία Σπηλιωτοπούλου, Ελένη Τάντουλα

Ορισμένοι από τους βασικούς παιδαγωγικούς στόχους που τέθηκαν για την υλοποίηση του προγράμματος είναι:

  • Η επαφή με έργα τέχνης και ανεκτίμητους καλλιτεχνικούς θησαυρούς.
  • Η αναζήτηση και ενσωμάτωση στοιχείων από την ελληνική γλυπτική και κεραμική για τη δημιουργία καλλιτεχνικών έργων.
  • Η καλλιέργεια της φαντασίας και η ανάπτυξη της καλλιτεχνικής έκφρασης.
  • Η δημιουργία προσωπικών αποτυπώσεων με ποικιλία τεχνικών, όπως εκτυπώσεις, ψηφιακά έργα, κεραμικά, αντανακλώντας τη βαθύτερη κατανόηση των θεμάτων.
  • Η συνεργασία με φορείς και φυσικά πρόσωπα, καθώς και η συμμετοχή σε δράσεις και εκθέσεις, για την προώθηση του έργου που παράγεται στη σχολική κοινότητα.

Οι διαστάσεις του θέματος του εξετάστηκαν και πάνω στις οποίες κινήθηκε η ομάδα του προγράμματος είναι:

  • Η πολιτιστική κληρονομιά, έμπνευση από έργα ελληνικής γλυπτικής και κεραμικής και γενικότερα από την Ιστορία της Τέχνης.
  • Η μελέτη έργων τέχνης που έχουν δημιουργηθεί με την τεχνική της ξυλογραφίας, της χαλκογραφίας ή της λιθογραφίας.
  • Η μελέτη εικονογραφημένων βιβλίων και εντύπων.
  • Η βιωματική προσέγγιση με αποτυπώσεις των επιλεγμένων θεμάτων, με ποικιλία μεθόδων και τεχνικών (παραδοσιακών και σύγχρονων), π.χ. εκτυπώσεις, έντυπα, κεραμικά αντικείμενα, ψηφιακά έργα.

Οι έννοιες «Αναδυόμενες εντυπώσεις / Relief Impressions» έχουν πολλαπλές αναγνώσεις, δίνοντας έναν πολυδιάστατο χαρακτήρα στο έργο μας.
Relief είναι για την ειδικότητά μας το ανάγλυφο, η διάσταση που δημιουργείται όταν ένα αντικείμενο απεικονίζεται με τρόπο που τονίζονται οι διαφορές στο ύψος των σημείων της εικόνας. Σημαίνει όμως και την ανακούφιση. Impression είναι η ιδέα ή η άποψη για κάτι/κάποιον, η εντύπωση-ο τρόπος με τον οποίο κάτι φαίνεται ή γίνεται αισθητό σε ένα συγκεκριμένο άτομο. Είναι η προσωπική μας εκδοχή για ένα γεγονός ή ένα έργο τέχνης. Αλλά σημαίνει και την εκτύπωση, τα αντίτυπα που εντυπώνονται από ένα καλούπι, το αποτύπωμα που δημιουργείται σε μία επιφάνεια πιέζοντας ένα αντικείμενο πάνω της.
Οι αναδυόμενες εντυπώσεις, επομένως, δεν είναι μόνο οι εκτυπώσεις από ανάγλυφη μήτρα, είναι οτιδήποτε ξεπροβάλλει, βγαίνει από την αφάνεια, γίνεται αντιληπτό και αισθητό. Είναι η εικόνα που αφήνει ένα εξωτερικό ερέθισμα στη συνείδηση, και η οποία με τη βοήθεια της τέχνης μετατρέπει την ύλη σε καλλιτεχνική δημιουργία.
Κατ’ αυτόν τον τρόπο, το Relief Impressions είναι το ταξίδι μας στην αναγνώριση και την εκτίμηση της ποικιλομορφίας των εντυπώσεων.

Η Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός: Κωνσταντίνα Πατσιαλού, ΠΕ89.01 Καλλιτεχνικών Σπουδών