Την Τρίτη 14/05/2024, ώρα 09:30-11:30, πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας, η Τελική Εκδήλωση των Τοπικών Πολιτιστικών Δικτύων σχ. έτους 2023-2024 με τίτλο «Πλάθουμε με τα χέρια … Ψήνεσαι;» και «Το Κόμικ ως δυναμικό εκπαιδευτικό εργαλείο».
Ο Τομέας Εφαρμοσμένων Τεχνών, ειδικότητα Γραφικών Τεχνών του 5ου Εσπερινού ΕΠΑΛ Πάτρας παρουσίασε διαδικτυακά το πρόγραμμά του, το οποίο είχε ενταχθεί στο Τοπικό Πολιτιστικό Δίκτυο «Πλάθουμε με τα χέρια… Ψήνεσαι;», ένα πρόγραμμα το οποίο υλοποιήθηκε από τη ΔΔΕ Αχαΐας σε συνεργασία με τη ΔΠΕ Αχαΐας/Πολιτιστικά Θέματα, το Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας (ΜΕΤ) του Πανεπιστημίου Πατρών, το Κέντρο Μελέτης Αρχαιολογικού Υλικού – ΚΕΡΑΜΟΣ του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και την Ένωση Εικαστικών Πάτρας. Το Δίκτυο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του εγκεκριμένου προγράμματος Πολιτιστικών Θεμάτων στο οποίο συμμετείχαμε με θέμα: «Αναδυόμενες Εντυπώσεις / Relief Impressions».
Οι μαθήτριες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα είναι οι:
Μαρία Ζολώτα, Χαριτίνη Ζυγούρα, Ελένη Κεφάλα, Αικατερίνη Κουτσοδήμα, Σωτηρία Παπανικολάου, Σοφία Σπηλιωτοπούλου, Ελένη Τάντουλα
Βασικός σκοπός της συμμετοχής μας στο Δίκτυο ήταν:
Η γνωριμία με…
- την κεραμική τέχνη και την ιστορική διαδρομή της,
- τα υλικά και τα εργαλεία,
- τα εργαστήρια του χτες και του σήμερα,
- τη χρηστικότητα αλλά και τη δημιουργία κεραμικών έργων.
Άλλοι λόγοι συμμετοχής στο Δίκτυο:
- Πρόγραμμα Πολιτιστικών Θεμάτων
Η σύνδεση με το Πρόγραμμα Πολιτιστικών Θεμάτων που έχει τίτλο «Αναδυόμενες Εντυπώσεις / Relief Impressions» - Μάθημα της Τεχνολογίας Υλικών
Η σύνδεση με το Πανελλαδικώς Εξεταζόμενο Μάθημα «Τεχνολογία Υλικών» και συγκεκριμένα με το κεφάλαιο 4. Κεραμικά - Διαθεματικότητα
Η πολύπλευρη μελέτη θεμάτων και εννοιών, που συνδέονται με άλλα γνωστικά αντικείμενα της ειδικότητας Γραφικών Τεχνών: «Ιστορία της Τέχνης», «Γραφιστικές Εφαρμογές», «Τεχνολογία των Εκτυπώσεων», «Ψηφιακή Σχεδίαση Εντύπων» κ.ά. - Έμπνευση και δημιουργίαΈμπνευση και δημιουργία
Η αξιοποίηση της τέχνης ως μέσο πολιτιστικής ενδυνάμωσης και γνωστικής/συναισθηματικής ανάπτυξης που οδηγεί στην ολιστική προσέγγιση της ζωής.
Στο πλαίσιο του Δικτύου πραγματοποιήθηκαν διαδικτυακά σεμινάρια με θέμα την Κεραμική, καθώς και βιωματικό εργαστήριο κατασκευής κεραμικών διάρκειας τριών ωρών στον χώρο του Μουσείου Επιστημών και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών.
Για τη δημιουργία των έργων λάβαμε υπόψη το γενικότερο σχέδιο του Πολιτιστικού Προγράμματος, με τίτλο «Αναδυόμενες εντυπώσεις / Relief Impressions», και τις διαστάσεις του θέματος, πάνω στις οποίες κινήθηκε η ομάδα, δηλαδή:
- Η πολιτιστική κληρονομιά, η έμπνευση από έργα ελληνικής γλυπτικής και κεραμικής και γενικότερα από την Ιστορία της Τέχνης.
- Η μελέτη έργων τέχνης που έχουν δημιουργηθεί με την τεχνική της ξυλογραφίας, της χαλκογραφίας ή της λιθογραφίας.
- Η μελέτη εικονογραφημένων βιβλίων και εντύπων.
- Η βιωματική προσέγγιση με αποτυπώσεις των επιλεγμένων θεμάτων, με ποικιλία μεθόδων και τεχνικών (παραδοσιακών και σύγχρονων), π.χ. εκτυπώσεις, έντυπα, κεραμικά αντικείμενα, ψηφιακά έργα.
Για την υλοποίηση του προγράμματος αξιοποιήθηκαν οι γνώσεις και δεξιότητες που απέκτησαν οι μαθήτριες από τα γνωστικά αντικείμενα της ειδικότητας, τα οποία συνδέθηκαν-ενώθηκαν για το βασικό πρόγραμμα του Πολιτιστικού, δίνοντας έναν διαθεματικό χαρακτήρα στο project.
Δείτε εδώ και την παρουσίαση του Πολιτιστικού Προγράμματος.
Η Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός: Κωνσταντίνα Πατσιαλού, ΠΕ89.01 Καλλιτεχνικών Σπουδών