Διδακτική Επίσκεψη στη Δημοτική Πινακοθήκη Πατρών – “Ζωγραφίζοντας τη λέξη”

5EPALΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ, ΝΕΑ

Την Τρίτη 28/11/2023, πραγματοποιήθηκε διδακτική επίσκεψη στη Δημοτική Πινακοθήκη Πατρών για τους μαθητές και τις μαθήτριες της A΄ Τάξης και της Γ΄ Τάξης του Τομέα Εφαρμοσμένων Τεχνών, ειδικότητας Γραφικών Τεχνών του 5ου Εσπερινού ΕΠΑΛ Πάτρας.

Οι μαθητές/τριες επισκέφθηκαν την έκθεση «Ζωγραφίζοντας τη Λέξη», η οποία διοργανώνεται από τη Δημοτική Πινακοθήκη Πατρών σε συνεργασία με το Μουσείο-Βιβλιοθήκη Στρατή Ελευθεριάδη-Tériade, το οποίο έχει συγκεντρώσει ένα ολόκληρο κόσμο σπάνιου πνευματικού και καλλιτεχνικού πλούτου. Η έκθεση περιλαμβάνει ανεκτίμητους θησαυρούς που έχουν δημιουργηθεί με την τεχνική της λιθογραφίας, της ξυλογραφίας ή της χαλκογραφίας. Στα εικονογραφημένα βιβλία, τα αποκαλούμενα «Grand’s Livres» ή «Μεγάλα Βιβλία», οι μαθητές/τριες είχαν τη δυνατότητα να απολαύσουν τον ανεπανάληπτο συνδυασμό κειμένου και εικόνας μέσα από τα έργα: Το Παρίσι δίχως τέλος του Αλμπέρτο Τζιακομέτι, το Ποίημα της ορθής γωνίας του Λε Κορμπιζιέ, το Τσίρκο του Φερνάν Λεζέ, το Τζάζ του Ανρί Ματίς, το Δάφνις και Χλόη του Λόγγου από τον Μαρκ Σαγκάλ, το Άσμα των νεκρών του Πιέρ Ρεβερντί από τον Πάμπλο Πικάσο κ.ά. Παράλληλα με τα έργα των Μεγάλων Βιβλίων, εκτίθενται σπάνιες εκδόσεις Verve, με έργα που έχουν τη σφραγίδα μεγάλων δημιουργών της εποχής του.

Ο Στρατής Ελευθεριάδης Teriade πίστευε ότι, η πραγματική ευτυχία έρχεται από τη χαρά να κάνεις κάτι καλά, από το πάθος να δημιουργείς καινούργια πράγματα και τέλος από την επιθυμία να τα μοιράζεσαι με τους άλλους. O ίδιος δημιουργώντας και δωρίζοντας αυτή τη συλλογή, αποσκοπούσε κυρίως στο να μας προσφέρει τα ερεθίσματα, να μας οδηγήσει να σκεπτόμαστε, να οραματιζόμαστε, αλλά το κυριότερο, να μάθουμε να μοιραζόμαστε και να χαιρόμαστε την ομορφιά της τέχνης, δηλαδή την ομορφιά της ζωής.
Με την παρουσίαση μέρους των έργων της συλλογής του Μουσείου-Βιβλιοθήκης Στρατή Ελευθεριάδη -Teriade στη Δημοτική Πινακοθήκη του Δήμου Πατρέων, πιστεύουμε ότι υπηρετούμε τον σκοπό και την παρακαταθήκη που μας κληροδότησε. Μέσα από τα εκθέματα οι επισκέπτες θα έχουν την σπάνια ευκαιρία να μεταλάβουν τη συγκίνηση και την αισθητική ανάταση ερχόμενοι σε επαφή με έργα πρωτοπόρων ευρωπαίων δημιουργών του 20ου αιώνα που σφράγισαν την παγκόσμια καλλιτεχνική κληρονομιά.
Κωνσταντίνος Μανιατόπουλος
Εικαστικός – Ιστορικός Τέχνης, Διευθυντής του Μουσείου-Βιβλιοθήκης Στρατή Ελευθεριάδη Teriade

Εισαγωγικό Σημείωμα στην Έκθεση

Την ξενάγηση της έκθεσης ανέλαβε ο εικαστικός Γιάννης Παπαδόπουλος, διδάσκων στο τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Πατρών. Ο εξαιρετικός τρόπος με τον οποίο στάθηκε σε κάθε έργο (που αποτελεί έναν διάλογο κειμένου και εικόνας), φανέρωσε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του και την ειδίκευσή του στην Τυπογραφία και την Τέχνη του Βιβλίου. Μέσα από μία διαρκή συνομιλία με τους/τις μαθητές/τριες και τους συνοδούς εκπαιδευτικούς, ανέλυσε τις τεχνικές εκτύπωσης με τις οποίες έχουν παραχθεί τα έργα των «Μεγάλων Βιβλίων». “Τυπογραφία”, “Ξυλογραφία”, “Λινόλεουμ”, “Χαρακτική”, “Οξυγραφία”, “Βαθυτυπία”, “Χαλκογραφία”, “Λιθογραφία”, “Επιπεδοτυπία”, “Εικονογράφηση”, “Στοιχειοθεσία”, “Συμπτώσεις Χρωμάτων”, “Μοντάζ”, “Σελίδα Τίτλου”, “Προμετωπίδα”, “Γραμματοσειρα” και τόσοι άλλοι όροι αποκάλυψαν το πλούσιο λεξιλόγιο των Γραφικών Τεχνών και της Τέχνης του Βιβλίου.

Στη συνέχεια, δόθηκε στους/στις μαθητές/τριες Φύλλο Εργασίας με ερωτήσεις και δραστηριότητες, στις οποίες ανταποκρίθηκαν με μεγάλο ενδιαφέρον!

Η διδακτική επίσκεψη ολοκληρώθηκε στον χώρο του Πολύεδρου, με την ξενάγηση στην έκθεση «Πυκνή Κανακάρη» του κ. Γιάννη Παπαδόπουλου, με έντυπα κυρίως έργα που έχουν σχέση με το κείμενο, τη γλώσσα, τον χώρο της σελίδας, την εικόνα και την ιστορία της χαρακτικής.

Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Παπαδόπουλο για τον πολύτιμο χρόνο που μας αφιέρωσε, και το πάθος με το οποίο μας μετέφερε στον πλούσιο κόσμο του καλλιτεχνικού εντύπου.

Συνοδοί Εκπαιδευτικοί:
Κωνσταντίνα Πατσιαλού, ΠΕ89.01 Καλλιτεχνικών Σπουδών
Ιωάννης Κοψίνης, ΠΕ08 Καλών Τεχνών

Φωτογραφίες: Κωνσταντίνα Πατσιαλού