Συμβουλές για τις εξετάσεις

5EPALΕΞΕΤΑΣΕΙΣ, ΝΕΑ

Στη ζωή δίνουμε εξετάσεις πολλές φορές και με πολλούς τρόπους.

Για να αντιμετωπίσουμε τη ζωή και τις δοκιμασίες της με επιτυχία, θα πρέπει να ενισχύσουμε την αυτοεκτίμησή μας, να πάρουμε τις κατάλληλες και σωστές αποφάσεις, να οργανώσουμε τον χρόνο μας αποδοτικά, να οραματιστούμε το μέλλον με θετική διάθεση και πίστη ότι θα τα καταφέρουμε.

Όταν βιώνουμε άγχος για τις εξετάσεις, είναι πιθανό να υπάρξουν συμπτώματα σε:

 💥 σωματικό επίπεδο, 💥 ψυχολογικό επίπεδο, 💥 επίπεδο συμπεριφοράς.

  • Σε σωματικό επίπεδο οι μαθητές μπορεί να εμφανίσουν πονοκέφαλο, κοιλιακό άλγος, μυϊκούς πόνους.
  • Σε ψυχολογικό επίπεδο οι μαθητές ενδέχεται να εμφανίσουν ευερεθιστότητα, φοβίες, δυσάρεστο αίσθημα αποτυχίας.
  • Σε επίπεδο συμπεριφοράς εκδηλώνεται επιθετικότητα, απόσυρση ή διαταραχές στην πρόσληψη τροφής.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΑΓΧΟΥΣ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

Αγαπητέ/ή μαθητή/τρια, το άγχος των εξετάσεων μπορεί να μην σε καταβάλει δραστικά, εφόσον κατορθώσεις να οργανώσεις με τρόπο αποτελεσματικό τον χρόνο, τη σκέψη και το διάβασμα σου.

👁️‍🗨️ Η μελέτη καλό είναι να γίνεται την ίδια ώρα και στο ίδιο μέρος.

👁️‍🗨️ Κάνε ημερήσιο και εβδομαδιαίο πλάνο διαβάσματος.

👁️‍🗨️ Ξεκίνα από τα εύκολα μαθήματα και μετά προχώρα στα πιο δύσκολα.

👁️‍🗨️ Λάβε υπόψη τα όριά σου. Εάν κουραστείς, κάνε διάλειμμα. Επίσης προσπάθησε να μελετάς με χρονικά περιθώρια, ώστε να υπάρχει αποτελεσματικότητα στη χρήση του χρόνου. Το διάβασμα της ύλης πριν από τις εξετάσεις δεν είναι αποτελεσματική τεχνική μελέτης.

👁️‍🗨️ Να αναγνωρίζεις αυτά που δεν ξέρεις, και χωρίς πανικό να προσπαθείς να καλύψεις τις αδυναμίες.

👁️‍🗨️Να απομακρύνεις πιθανές πηγές διάσπασης της προσοχής και να οργανώσεις το γραφείο και τα αντικείμενα που θα χρησιμοποιήσεις.

ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ

Η ενθάρρυνση και η αισιοδοξία μπορούν να μειώσουν το μη δημιουργικό άγχος. Οι θετικές σκέψεις και οι θετικές ενισχυτικές κουβέντες προς τον εαυτό μας, μπορούν να κάνουν την όλη διαδικασία λιγότερο οδυνηρή.

👁️‍🗨️ Διάβασε προσεκτικά τις οδηγίες και υπογράμμισε τις λέξεις κλειδιά.

👁️‍🗨️Μην αρχίζεις να απαντάς σε θέμα πριν σιγουρευτείς ότι κατανόησες τις οδηγίες που σου δόθηκαν. Ρώτα αν έχεις κάποια απορία.

👁️‍🗨️ Καλό είναι να κατανείμεις τον χρόνο που έχεις στη διάθεσή σου, φροντίζοντας να αφήσεις ένα χρονικό περιθώριο για τον τελικό έλεγχο του γραπτού σου πριν το παραδώσεις.

👁️‍🗨️Σε ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής, συνήθως η πρώτη σου διαίσθηση για μια απάντηση είναι και η σωστή. Διάβασε προσεκτικά όλες τις πιθανές απαντήσεις. Εάν κάποια από τις επιλογές μοιάζει καινούργια ή διαφορετική, πιθανότερο είναι να μην είναι η σωστή.

👁️‍🗨️Αν νιώθεις σφίξιμο ή άγχος, πάρε βαθιές αναπνοές για μερικά δευτερόλεπτα.

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ

Συχνά, ακόμη κι όταν η εξεταστική διαδικασία είναι πλέον παρελθόν, ο μαθητής μπορεί να σκέφτεται με τρόπο που επηρεάζει αρνητικά το συναίσθημα του. Ορισμένες σκέψεις που μπορεί να κάνει είναι: “κι αν έγραψα χειρότερα από ότι νομίζω;”, “τι θα σκεφτούν οι δικοί μου για την απόδοση;

“Αγαπητοί/ές μαθητές/τριες, καμία από τις σκέψεις αυτές δεν είναι αληθινή, αλλά αποτελεί συνέπεια μιας διαδικασίας που ενέχει συναισθηματικό φορτίο. Στη φάση αυτή καλό θα ήταν να κάνετε υπομονή και να σκεφτείτε θετικά, είτε αποδώσατε όπως επιθυμούσατε είτε όχι. Τέλος να θυμάστε ότι είναι στο δικό σας χέρι να μην επιτρέψετε στο άγχος των εξετάσεων να επηρεάσει καταρχάς τη συναισθηματική σας κατάσταση και κατ’ επέκταση την επίδοση σας στις πανελλαδικές εξετάσεις. Μην ξεχνάτε ότι τίποτα δεν τελειώνει ακόμη και με μια ενδεχόμενη αποτυχία. Στη ζωή υπάρχουν πάντα οι δεύτερες ευκαιρίες αρκεί να είμαστε αφοσιωμένοι στον στόχο και τις επιθυμίες μας.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧIΑ!

Τσιλιμάγκου Σοφία, Εκπαιδευτικός 5ου ΕΠΑΛ Πάτρας, ΠΕ87.09-Βρεφονηπιοκόμων / ΠΕ23-Ψυχολόγων, Σύμβουλος Σχολικής Ζωής 5ου ΕΠΑΛ Πάτρας