Υποστήριξη σχολείου από Ψυχολόγο

5EPALΝΕΑ

Από τις 04/10/2021, μέλος του εκπαιδευτικού προσωπικού είναι και ο ψυχολόγος Μπαλαρούτσος Νικόλαος. Ο ψυχολόγος θα είναι διαθέσιμος σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς για τη διεξαγωγή συμβουλευτικών συνεδρίων κάθε Δευτέρα 18.00-21.50. Οι συνεδρίες θα πραγματοποιούνται αποκλειστικά κατόπιν ραντεβού, μετά από επικοινωνία με τον ίδιο τον ψυχολόγο στο email: nikosmpalar74@gmail.com


Ο ψυχολόγος, ο οποίος απασχολείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑ.Λ.»:

  • Παρέχει ψυχολογική υποστήριξη σε μαθητές, οι οποίοι είτε με δική τους πρωτοβουλία ή κατόπιν παρότρυνσης των καθηγητών τους, διατυπώνουν σχετικό αίτημα.
  • Καλύπτει κυρίως τα αιτήματα των μαθητών της Α’ ΕΠΑΛ, ανταποκρινόμενος ωστόσο, και σε ανάγκες μαθητών άλλων τάξεων. Σε περίπτωση που κρίνει ότι χρειάζεται ψυχοθεραπευτική παρέμβαση, παραπέμπει τον μαθητή – συνεργαζόμενος με τους γονείς του – σε Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας της ευρύτερης κοινότητας.
  • Ευαισθητοποιεί τον Σύλλογο Διδασκόντων σε θέματα δυναμικής της ομάδας-τάξης, επικοινωνίας με τους μαθητές, καθώς και σχέσεων λειτουργικής συνεργασίας στη σχολική κοινότητα, μέσω εισηγήσεων, βιωματικών σεμιναρίων, ομαδικής συμβουλευτικής και βεβαίως προσωπικών συναντήσεων ψυχικής ενδυνάμωσης.
  • Ενημερώνει, συμβουλεύει και υποστηρίζει τους γονείς σχετικά με θέματα εφηβείας και σχέσεων στην οικογένεια σε επίπεδο ατομικών συνεδριών, ομάδων σχετικού ενδιαφέροντος, σχολών γονέων και ειδικών εκδηλώσεων.
  • Σχεδιάζει, οργανώνει και υλοποιεί προγράμματα πρόληψης και προαγωγής της ψυχικής υγείας, συνεργαζόμενος με: α) τους υπεύθυνους για την παιδαγωγική καθοδήγηση και τη συμβουλευτική υποστήριξη του σχολείου, β) σχετικούς αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες.
  • Αποτυπώνει τις υφιστάμενες Δομές Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης της κοινότητας, με στόχο τη δημιουργία τοπικών δικτύων υποστήριξης των ΕΠΑΛ.